Περιφερειακη Δ/νση Κ. Μακεδονιασ

1η Περιφ. Δ.Ε.Ν. Πελλασ

Σχ. Συμβουλοσ: Αντώνης Παππού

 

Δημοτικο Σχολειο Δαφνησ

Ταξεισ:        Α΄& Β΄

Δασκαλοι: Μωυσιάδου Παρθένα

Κωνσταντινίδης Ιωάννης

 

Σχέδιο Εργασίας: ‘‘ΤΟ ΨΩΜΙ’’

 

  Φάση  1:     Προβληματισμός – Επιλογή θέματος ­

    

    Οι συνεργαζόμενες τάξεις ασχοληθήκαμε με το ψωμί, ένα από τα βασικότερα προϊόντα δια-

τροφής των ανθρώπων από την αρχαιότητα ως σήμερα και ειδικότερα των Ελλήνων .Σε δύσκο-

λους καιρούς, όταν κάθε άλλη τροφή έλειπε, το ψωμί ήταν αυτό που κρατούσε τους ανθρώπους

στη ζωή. Έτσι, σε πολλά μέρη του κόσμου έγινε από τα αρχαία χρόνια ιερό σύμβολο της τροφής,

αλλά και της ίδιας της ζωής.

    

    Η επιλογή του θέματος

    

    Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μ’ ένα θέμα που να μπορεί ν’ ανταποκρίνεται στην ηλικία των μαθητών ( Α΄ και Β΄ τάξη ) και ταυτό-

χρονα να είναι εφικτή η υλοποίησή του. Μετά από συζητήσεις με τους ίδιους τους μαθητές, η αφορμή δόθηκε από την καθημερινή επίσκεψη του φούρναρη στο πρώτο διάλειμμα του σχολεί-

ου. Έτσι το θέμα που επιλέχθηκε από τους ίδιους τους μαθητές ήταν «Το Ψωμί».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Φάση  2:  Διαμόρφωση Σχεδίου Εργασίας

 

   Σκοπός του Σχεδίου Εργασίας   

      

  Οι μαθητές να γνωρίσουν τις πρώτες ύλες, τον τρόπο παρασκευής και τη διατροφική  του αξία.

 

   Διδακτικοί Στόχοι

 

·         Γνωστικοί

-          Να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία του ψωμιού.

-          Να κατανοήσουν οι μαθητές τη βασική θέση που έχει το ψωμί στις διατροφικές συνήθειες

       του ανθρώπου.

-          Να συνδέσουν το ψωμί με τη λαϊκή παράδοση (ήθη και έθιμα).

-          Να εξοικειωθούν με τη διεξαγωγή έρευνας.

·        Συναισθηματικοί

-          Να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα διατροφής.

-          Να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές θετικές προς το αγαθό αυτό.

·        Ψυχοκινητικοί

-          Ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων με δημιουργικές εργασίες, θεατρικό παιχνίδι,μουσική.

·        Κοινωνικοί

-          Εργασία σε ομάδες

-          Ανάπτυξη πρωτοβουλιών από τους μαθητές

-          Ανάπτυξη της συνεργασίας και της δημιουργικής δράσης

-          Συνεργασία με διάφορες τοπικές ομάδες

 

   Μέθοδοι υλοποίησης του Σχεδίου Εργασίας

 

  Ομαδοσυνεργατική

 

   Οι μαθητές των τάξεων μας χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες μικτής ικανότητας και εργάστηκαν

ομαδικά στη λήψη των αποφάσεων για την υλοποίηση των διαφόρων δραστηριοτήτων τους.

   Σε κάθε ομάδα υπήρχε ένας υπεύθυνος ο οποίος κατέγραφε ο,τιδήποτε είχε σχέση με την πορεία

υλοποίησης του σχεδίου εργασίας.

   Ο ρόλος των δασκάλων ήταν συντονιστικός και εμψυχωτικός.

 

   Βιωματική 

 

   Τα παιδιά μέσα από συζήτηση, δραστηριότητες, έρευνα, συγκέντρωση πληροφοριών, κατάφεραν

να παρασκευάσουν το δικό τους ψωμί.

 

   Διαθεματική  

 

   Οι συνεργαζόμενες τάξεις  εντόπισαν στα διδακτικά εγχειρίδια των διαφόρων μαθημάτων ενότητες που σχετίζονται με το θέμα μας και άντλησαν υλικό για την επεξεργασία , την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό του Σχεδίου Εργασίας μας. Στα πλαίσια της διαθεματικότητας έγινε η εξακτί-

νωση του θέματος του Σχεδίου Εργασίας μας και σύνδεση του μ’ αυτά.

 

   Χρονοδιάγραμμα

 

   Η υλοποίηση του προγράμματος άρχισε στα μέσα του Σεπτέμβρη του 2003 και ολοκληρώθηκε αρχές Μαρτίου του 2004.

 

   Φάση  3:   Διεξαγωγή των δραστηριοτήτων

 

   Αποφασίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες και δράσεις:

·        Ερευνήσαμε τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, το διαδίκτυο  κι ο καθένας περιοδικά ή βιβλία    συνταγών που έχουν σχέση με το θέμα μας.

·        Επισκεφτήκαμε αγρούς σπαρμένους με σιτάρι.

·        Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με γιαγιάδες του χωριού για να μάθουν πως γινόταν το ψωμί τα

         παλιά χρόνια.

·         Επισκεφτήκαμε το φούρνο του χωριού και παρακολουθήσαμε την παρασκευή του ψωμιού.

·         Συγκεντρώσαμε φωτογραφικό υλικό από περιοδικά-βιβλία.

·         Συγκεντρώσαμε παροιμίες  και συνταγές σχετικές με το θέμα μας.

·         Οι μαθητές έγραψαν ποιήματα και παραμύθι με τίτλο ‘΄Ο Σκύλος και το Ψωμί’’ και το εικονογράφησαν.

·         Οι μαθητές παρασκεύασαν ψωμί στο σχολείο, το οποίο κατόπιν μοιράστηκε και φαγώθηκε

απ’ όλους.

·         Ζωγράφισαν θέματα εμπνευσμένα από το θέμα μας.

·         Κατασκευάσαμε με διακοσμητικό ζυμάρι κουλουράκια, κολιέδες, το Φοίβο και την Αθηνά.

 

Διαθεματική εξακτίνωση του θέματος

 

Οι διαθεματικές εξακτινώσεις και προεκτάσεις του θέματος μας κατά μάθημα του Α.Π. των τά-

ξεων μας ήσαν οι παρακάτω:

Η Γλώσσα μου: Καλλιέργεια προφορικής επικοινωνίας και ανάπτυξη λόγου, Παραγωγή γραπτού

λόγου: Σκέφτομαι και γράφω, Συγγραφή παραμυθιού και ποιημάτων.

Τα Μαθηματικά μου: Τα διάφορα προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης προσαρμόζονταν στο

θέμα μας. Το θέμα βοήθησε ιδιαίτερα τους μαθητές να κατανοήσουν τα προβλήματα της πρόσθε-

σης και της αφαίρεσης.

Εμείς και ο Κόσμος: Το ψωμί που τρώμε από το κεφάλαιο ‘Από που παίρνουμε αυτό που χρεια-

ζόμαστε’ βιβλίο Α΄δημοτικού, ‘‘Τα φυτά του τόπου μας’’Β΄δημοτικού.

Αισθητική Αγωγή:Οι μαθητές εικονογράφησαν το παραμύθι, κατασκεύασαν κολλάζ, ζωγράφι-

σαν και κατασκεύασαν χειροτεχνίες με διάφορα υλικά

 

   Μέσα – Υλικά

 

    Βιβλία, διδακτικά εγχειρίδια, εγκυκλοπαίδειες, φωτογραφική μηχανή, Διαδίκτυο, υλικά που χρειάστηκαν για τις κατασκευές και για την παρασκευή  του ψωμιού..

   

   Φάση  4: Περάτωση του Σχεδίου Εργασίας-Αξιολόγηση

 

   Με την ολοκλήρωση του σχεδίου εργασίας επιχειρήθηκε η αξιολόγηση της όλης δράσης από τις

συνεργαζόμενες τάξεις, επισημάνθηκαν οι τυχών αποκλίσεις και τα αίτια των αποκλίσεων, αλλά

και οι επιτυχίες προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για την αξιοποίησή τους σε επόμενο

πρόγραμμα.

   Συγκεντρώσαμε όλο το υλικό της έρευνας μας το οποίο θα παρουσιαστεί στο τέλος της σχολικής

χρονιάς σε ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου.

  

   Εκτίμηση του προγράμματος  

 

    Οι μαθητές:

·        Εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους και εμπέδωσαν την ικανότητά τους στην παραγωγή γραπτού

      λόγου.

·        Με την ομαδική δράση επιβεβαίωσαν τη σημασία της συνεργασίας .

·        Ένιωσαν την ικανοποίηση του δημιουργού από την παρασκευή του δικού τους ψωμιού και από τη συγγραφή του παραμυθιού και των ποιημάτων.