Το δημοσιευμένο συγγραφικό έργο

του Σχολ. Συμβούλου

Αντώνη  Ι.  Παππού

 

 

“Τα Ελληνικά Σχολεία στο Ναχιγιέ (Επαρχία)

του Καζά Βοδενών (Έδεσσας)”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ταυτότητα βιβλίου

 

Τίτλος βιβλίου:

“Τα Ελληνικά Σχολεία στο Ναχιγιέ (Επαρχία) του Καζά Βοδενών (Έδεσσας)”

 

Τόπος έκδοσης:             Έδεσσα

Χρονολογία έκδοσης:   2006

 

Λοιπά στοιχεία έκδοσης

 

ISBN:                            960-91875-4-4

Σχήμα έκδοσης:            24,5 Χ 17

Σελίδες:                         108

Μέγεθος στοιχείων:      12

Διάστιχο:                       Μονό

Τόμοι:                            Ένας (-1-)

 

      Σύντομη παρουσίαση του έργου

 

Με την παρούσα εργασία του ο συγγραφέας επιδιώκει, αξιοποιώντας αδημοσίευτο και δημοσιευμένο αρχειακό υλικό της περιοχής του που αναφέρεται κατά την περίοδο εποχή του τελευταίου αιώνα της Τουρκοκρατίας, να πραγματώσει δύο στοχεύσεις:

       α)    Να συγκεντρώσει και να δημοσιεύσει το σχετικό αρχειακό υλικό της περιοχής και γενέτειράς του που αναφέρεται στην ίδρυση και λειτουργία Ελληνικών Σχολείων κατά τον τελευταίο αιώνα της Τουρκοκρατίας, πράγμα που συνιστά συμβολή και συνεισφορά τόσο στην Τοπική Ιστορία, όσο συγχρόνως και στην Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και

       β)    Να διερευνήσει μέσα από αδιάψευστα ιστορικά τεκμήρια και μαρτυρίες την ελληνική εθνική συνείδηση των Μακεδόνων και την έκφρασή της μέσα από τις ανάλογες επιλογές της για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Γεγονότα που επισυμβαίνουν στην ιστορικά πλέον κρίσιμη περίοδο του β΄ μισού του 19ου αιώνα που διέρχεται η Μακεδονία μας, όταν η εθνική αφύπνιση του Βουλγάρικου μεγαλοϊδεατισμού, ενταγμένη στους σχεδιασμούς και επιδιώξεις του Πανσλαβισμού, επιχειρεί με απαράδεκτους πειθαναγκασμούς, αχαρακτήριστες βιαιότητες και απάνθρωπες βαναυσότητες την αλλοίωση της ελληνικής εθνικής συνείδησης των Μακεδόνων της περιοχής αναφοράς.

       Για το δεύτερο αυτό λόγο το παρόν έργο του συγγραφέα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθόσον άμεσα σχετίζεται με το φλέγον εθνικό θέμα της Μακεδονίας στην εποχή μας – και ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου ο “διεθνής παράγων” πιέζει την εθνική διπλωματία της χώρας μας να συνεργήσει στην εκχώρηση του ιστορικού ονόματος και της υπερτρισχιλιόχρονης ιστορίας του Μακεδονικού Ελληνισμού σ’ έναν “λαό” – μόρφωμα που παντελώς δε σχετίζεται μ’ αυτήν και γι’ αυτό δεν τη δικαιούται. Αλλά, ωστόσο, αποτολμά με θράσος να τη σφετερίζεται, να την παραχαράσσει, να την αλλοιώνει και να την καπηλεύεται.

       Στο έργο του αυτό ο συγγραφέας αξιοποιεί και δημοσιοποιεί πέντε (-5-) “πρωτόλειες” ιστορικές αρχειακές πηγές της περιοχής του Καζά Βοδενών (Έδεσσας), τρεις (-3-) σχετικές αδημοσίευτες μελέτες και ογδόντα επτά (-87-) τίτλους της σχετικής βιβλιογραφίας.

       Για λόγους διευκόλυνσης της μελέτης του πονήματός του από όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα αναγνωστών, και κυρίως εκείνων που δεν σχετίζονται στενά με τη δεοντολογία της επιστημονικής ιστορικής έρευνας και την επιστημονική συγγραφική μεθοδολογία, ο συγγραφέας έκρινε σκόπιμο οι παραπομπές και οι σημειώσεις του να παρατεθούν στο τέλος του όλου κειμένου, σε μια ξεχωριστή ενότητα. Γι’ αυτό κι επιλέχτηκε η συνεχής αρίθμησή τους.

       Το έργο ακολουθείται από Παράρτημα, στο οποίο ο συγγραφέας έχει συγκαταλέξει ιστορικούς χάρτες της περιοχής και της εποχής μελέτης, αλλά και δείγματα – τεκμήρια από τις αρχειακές ιστορικές πηγές που σχετικά αναφέρεται κι επικαλείται. Στο τέλος του έργου έχει καταχωρηθεί Summary στην Αγγλική, για να διευκολύνει την προσέγγιση του πνεύματος της εργασίας και από μελετητές που δεν γνωρίζουν την ελληνική!